Țara din Europa care declară stare de urgență. Apa potabilă a fost raționalizată
Italia a declarat luni stare de urgență în cinci regiuni nordice și a anunțat fonduri de urgență din cauza agravării secetei care a afectat Valea Padului în ultimele săptămâni.
Cinci regiuni, distruse de secetă
Cabinetul a aprobat decretarea stării de urgență în cinci regiuni – Friuli-Romagna, Friuli-Veneția Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto – până la 31 decembrie, a precizat guvernul într-un comunicat care a anunțat, de asemenea, un fond de 36,5 milioane de euro (39,5 milioane de dolari) pentru a-i ajuta pe cei afectați.
Italia se confruntă cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu și cu o lipsă de precipitații, în special în nordul regiunii agricole Valea Po, care a fost afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
Starea de urgență prevede „mijloace și puteri extraordinare” pentru a ajuta la garantarea siguranței publice, compensarea pierderilor și, în același timp, încercarea de a garanta condiții normale de viață pentru cei din zonă.
Potrivit celui mai mare sindicat agricol al țării, Coldiretti, seceta amenință peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din fermele din Valea Po, unde se produce șunca de Parma.
Lacurile Maggiore și Garda au fost, de asemenea, afectate de niveluri de apă mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului, în timp ce, mai la sud, râul Tibru, care traversează Roma, a scăzut și el.
Po reprezintă cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, o mare parte fiind folosită de agricultori.
Mai multe municipalități au anunțat restricții
Verona, un oraș cu un sfert de milion de locuitori, a raționalizat utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a anunțat închiderea fântânilor sale decorative.
O altă consecință a secetei este că producția de energie hidroelectrică a scăzut puternic.
Centralele hidroelectrice, situate în special în nordul muntoasă al țării, reprezintă aproape 20 % din producția națională de energie.
Anunțul vine la o zi după ce cel puțin șapte persoane au murit în urma prăbușirii unui ghețar în Alpii italieni, despre care premierul Mario Draghi a spus că are „fără îndoială” legătură cu încălzirea globală.